Rome 2015 - Het oude Rome, waar is het asfalt?

25 februari 2015 - Rome, Italië

Vandaag stond het oude Rome op het programma. Het Colosseum en Forum Romanum. Het laatste blijft een hoop oude stenen, maar toch zeker de moeite waard.

We starten met het Colosseum. Direct al bij de start blijkt dat de Romeinen hun tijd ver vooruit waren; we gaan met de lift omhoog. Op de 2de etage een mooi uitzicht over een waanzinnig bouwwerk. Zonder alle hedendaagse machines en technieken gebouwd. Met recht een wereldwonder.

Na het Colosseum steken we over naar het Forum Romanum. Asfalt bestond al in de tijd van de Romeinen. Ze gebruikten het ook, maar helaas alleen voor hun riolen en baden. Dat asfalt ideaal voor het wegdek is, is eigenlijk tot en met de dag van vandaag een beetje aan ze voorbij gegaan.

Maar een beetje Amsterdammer laat zich daar niet klein door krijgen, dus vol goede moet gingen we het Forum in over en langs oude badhuizen, tempels, marktpleinen, etc, langs Palatijn richting het Capitool. Heuvel op, heuvel af. Rome heeft er 7. Aan het eind van het Forum gekomen leken ze allemaal hier te liggen.

Uiteraard liep de lange trap aan het eind van het Forum eind dood op een gesloten hek met politieagenten, dus weer heuvel af en de volgende heuvel proberen. Eenmaal boven stonden we wel meteen op het Capitool met een mooi uitzicht over de stad en bij het stadhuis van Rome. De burgemeester weet waar hij z'n kantoor plaatst.

De volgende stop op onze toer de Roma Antiqua was de Bocca della Verità; de Mond de Waarheid. En je ziet de twijfel op de gezichten, wat als... We hebben alle drie nog 2 handen per persoon, dus dat is goed gekomen.

Nu was het wel tijd voor de lunch. De Bocca della Verità ligt naast de brug naar de wijk Trastavere, dat bekend staat om zijn vele restaurantjes. Dus die keus was snel gemaakt. Oversteken en snel aan tafel. Ook hier weer een keur aan Italiaanse gerechten laten langskomen, geserveerd door vriendelijke obers die heel erg hoopte dat AS Roma van Feijenoord gingen winnen. Bij zo ongeveer iedere maaltijd die geserveerd werd, werd het even gemeld. Na de melding dat wij uit Amsterdam kwamen, de stad van Ajax, werden we als bondgenoten gezien.

Na de lunch terug wandelen naar het hotel. Rome is eigenlijk een soort Amsterdam, alles is op loop afstand (als je niet op krukken loopt). Maar het is heerlijk weer, we hebben geen haast en tussendoor wachten ijsjes en terrasjes op onze doorgang.

's Avonds met Luka een klein privé bezoek gebracht aan Palazzo Spada. Een kleine, beetje verstopt paleisje, vooral bekend om de zuilengalerij die heel diep lijkt maar dat helemaal niet is. Maar ook de schilderijencollectie is imponerend. Iedere lege plek is gevuld. Het hele museum beslaat 4 kamers en je krijgt per kamer een boekwerk mee waarin alle schilderijen, beelden en vazen zijn gedocumenteerd.  Fascinerend.